oživimo srce

Oživimo srce

Srčni zastoj je stanje, ko je človek neodziven in ne diha, srce stoji. Edina možnost preživetja je, če nekdo čim prej to stanje prepozna in takoj ukrepa. Če zamudimo prve minute, pride do nepopravljive okvare možganov, kvalitetno preživetje ni mogoče.

V Sloveniji srčni zastoj doživi približno 1700 oseb na leto oziroma 3-5 oseb vsak dan. Še tako napredna služba nujne medicinske pomoči ne more nadomestiti očividcev, ki ukrepajo v prvih 5 minutah.

Srčni zastoji se ne dogajajo samo starim in bolnim. Ni redkost, da ga utrpi povsem zdrav športnik, pogosto prav med športno aktivnostjo. Nekaj takih odmevnih dogodkov, ko so soigralci oživljali na športnem igrišču, je bilo letos objavljenih tudi v medijih. 60 % srčnih zastojev se zgodi doma. Najverjetneje boste oživljali svojca, prijatelje, sodelavce.

Največkrat je problem v tem, da se laiki bojijo pomagati, ker ne znajo in se bojijo, da bi škodili. Velja sicer, da je vsaka pomoč boljša od nobene. Če pa se naučimo pravilnega oživljanja in morda celo uporabe polavtomatskega defibrilatorja (AED), lahko nekoga dejansko vrnemo v življenje ali pa mu vsaj vzdržujemo minimalni krvni obtok do prihoda NMP, da mu lahko pomagajo. Gre za preproste ukrepe, ki se jih lahko nauči vsak zemljan.

V okviru projekta Oživimo srce smo v občini Radovljica namestili že 29 prosto dostopnih AED, zadnji je bil nameščen prav v športnem parku v Radovljici. Poleg nameščanja AED-jev izvajamo tudi tečaje oživljanja za laike, da bi povečali možnost preživetja ob srčnem zastoju.

P